25x Adem

Galerie O – Zwei Berlijn Duitsland, 1992

25x adem is een neerslag van 10 jaar onderzoek. 25 dode kraaien werden hem, Jan van den Langenberg, zomaar vanuit de blote hemel in de schoot geworpen. Verbijsterd en verwonderd over zoveel toeval. Een ijskoude lucht stroomde hem traag vanuit een reuze vriezer tegemoet, een uitstalkast vol geschoten wild. Of hij geïnteresseerd was in dode kraaien. “Anders gaan ze de container in”, werd hem koeltjes medegedeeld. Het was alsof de wereld op hem afkwam, alles zo dichtbij, aanraakbaar, zelfs dat blauwzwart van de veren. De verbinding was gemaakt, niet meer te stoppen. Glashelder stond hij oog in oog met zijn verleden, zijn opvoeding vanuit een stropersfamilie.
Leven en dood, hemel en aarde hebben dit stof steeds doen opwaaien. Het zal ook nu, hoog tussen de luchtlagen in zich tekens weer opnieuw verbinden; nooit hetzelfde zijn. Hij, Jan van den Langenberg, heeft dit mysterie 10 jaar in - en uitgeademd. Tekens en reeksen van deze geschiedenis markeren nu de muren in de Galerie O – Zwei.

Ademhaling bestaat in het uitwisselen van stoffen met de omgeving – stoffen die onontbeerlijk zijn voor het leven van het lichaam. De nadruk leggen op de verbinding van adem met geest, betekend de aandacht vestigen op het feit dat leven bestaat in uitwisseling: in verbinding staat met alles om je heen.