garten-01

Installatie overzicht, isolatoren, schrikdaad, batterij, batterijhouder

garten-02

Installatie overzicht(detail), isolatoren, schrikdaad

garten-03

Installatie overzicht(detail), isolatoren, schrikdaad

Garten Des Chromosoms

Onderdeel van Die Reise – In Den Gärten Atelierhaus Panzerhalle, Potsdam/ Groß Glienicke, Duitsland, i.s.m. René Korten, 2004

Het leven van de mens beweegt zich op de onherroepelijke stroom van veranderingen. Overleven is het leven zelf. Wat woedt er diep in ons, in ons vlees, het vlees voorbij, in de chromosomen? De geneticus Bryan Sykes beschrijft in zijn boek Een toekomst zonder mannen de man als agressief en hebzuchtig. De man is een vloek voor zijn omgeving, maar hij is ook zelf vervloekt. Vrouwen zullen de evolutionaire strijd tussen de seksen winnen. Over 125.000 jaar bestaat het mannelijke Y-chromosoom niet meer en zal er een wereld zonder mannen zijn. Een evolutionaire, biologische tijdbom.

Atelierhaus Panzerhalle is de immense en beladen hal van een voormalig militair complex in Potsdam op de grens met Berlijn, nu een ateliercomplex en kunstenaarsinitiatief. Ons beeld van twaalf bij zeven meter vormt een obstakel, een barrière in de grote hal, een Y-beeld van schrikdraad dat nog tikt en afschrikt, maar tenslotte zal doven. Maar het beeld kent ook zijn overlevingsgerichte kwaliteiten. Het laat zich snel oprollen, opbergen in een doos om zo snel en mobiel elders te verschijnen. Misschien zijn wij mannen in staat tot zelfreanimering, tot het herscheppen van onze cellen uit hoop en geloof, uit noodzaak.