markeringspunten-01

Markeringsvlaggetje 30 x 21 cm, stokje 60 x 0,6 cm. hout/acrylpapier/zeefdruk.

markeringspunten-04

Markeringsvlaggetje 30 x 21 cm, stokje 60 x 0,6 cm. hout/acrylpapier/zeefdruk.

Markeringspunten

Museum Haanwijk, 1994

Het gehele project, ‘markeringspunten’, de vlaggetjes hier te zien, in diverse polders geplaatst, heeft een lange voorgeschiedenis.
Er moest een keuze worden gemaakt uit tientallen tekeningen die tijdens dit proces waren ontstaan. Hieruit zijn er uiteindelijk een zestal geselecteerd. De ontwerpen op de vlaggen zijn door de kunstenaar zelf uitgevoerd. De tekeningen, die over het nomadische bestaan van de padden gaan, zijn op speciaal papier voor buiten gezeefdrukt. Overal, waar de veelal jonge padden werden gesignaleerd, kwam een vlaggetje te staan. Zo ontstond er in het landschap een patchworkachtige structuur, een soort van netwerk.
Vele voorbijgangers die dit fenomeen zagen, gingen spontaan uit pure nieuwsgierigheid in de remmen. Zo konden daar, op deze locaties, zeer uitzonderlijke open gesprekken plaatsvinden. Alle kennis opgedaan in de loop der jaren, in en rondom Haanwijk, omtrent de gewoontes van de padden werd zo daarbuiten besproken. Kinderen, achter op de fiets van hun moeder, namen maar al te graag de vlaggetjes mee. Zo verspreid zich de vrijgegeven informatie naar alle windstreken.