Krassen in de tijd
Waardoor wordt je verrast, je fascinatie uitgedaagd? En waar ontstaan je specifieke voorkeuren in een stad als Piotrkow Trybunalski?
Polen staat op dit moment op zijn grondvesten te trillen, de grenzen beginnen haarscheurtjes te vertonen en europa rammelt aan haar deuren.
Er is het terugtrekken van het water van de Oder en Neisse na een van de grootste overstromingen ooit. Bovendien waarschuwt men voor inflatie, die door deze natuurramp dit jaar wel eens zou kunnen uitkomen op meer dan 13 procent. Hoge inflatie is een groot obstakel voor toetreding tot de Europese Unie, wat Polen graag wil.
Mensen reizen het geld en de mogelijkheden tot studie achterna. Europa is in beweging en ook de omringende landen laten zich gelden. Cultuur en natuur strijden met de politiek, het geld en de macht. De landen maken zich op voor de grote gevolgen die dit met zich mee brengt.
We zijn bezig onze eigen ziektes te creëren. De BSE “gekke koeienziekte” heerst. Nooit hadden we zo stom moeten zijn om dierlijk afval te verwerken in veevoer. Dit is onnatuurlijk dus kon ook niet goed gaan. Ook hier schieten we tekort en nemen we niet de tijd voor een gedegen, grondig onderzoek. Noodzakelijk; om te voorkomen dat we het leven van velen onder ons, in onnodig in gevaar brengen. Het ene gen aan het andere voeden met al die specifieke erfelijke eigenschappen, dat als een cocktail aanbieden, leid tot wereldwijd te voorspellen problemen.
De vleesindustrie maakt gebruik van antibiotica en draagt zo mogelijk bij tot een toenemende mate van resistentie van mensen tegen geneesmiddelen. Het overspringen van resistente bacteriën van kippen op mensen behoort dan ook tot de vermoedens. Geadviseerd wordt te stoppen met het toepassen van antibioticum op dieren.
Vragen als hoe gaan we met het leven om en hoe verhouden we ons ten opzichten van onze aarde worden alsmaar urgenter. Het mogen ons duidelijk zijn dat deze allang niet meer enkel en alleen binnen eigen landgrenzen zijn te overzien, en of te beheersen.
Met dit alles in ons achterhoofd zijn we uit ’s-Hertogenbosch vertrokken.
Jan van den Langenberg, 1998
---
Het project “Queeste” bestaat uit een aantal onderzoeken ter plaatse, met als doel hoe om te gaan met je stad en haar directe omgeving. Hoe gaat men daar met hun natuur om? Hoe belangrijk is hun stad? Zijn het harde afgebakende contouren, of zachte lijnen die meanderend uitwaaieren, die hier de toekomst gaan bepalen.
Als gezonden gezanten willen we onderzoeken, kijken, of men hier belangrijke verschillen of overeenkomsten kan visualiseren binnen een beeldend betoog.
Wat is de inhoudelijke invloed van de bewoners van deze stad als het gaat over de publieke, openbare ruimte? Hoeveel, mag de politiek daar invloed op uitoefenen? Hoe vrij is de beeldende kunst, hoe onafhankelijk, of is zij gegijzeld door de overheid zelf? Wat voor criteria worden hier gehanteerd? In hoeverre kan men op creatieve wijze op zoek gaan naar andere systemen en opvattingen? Bestaat er zoiets als, “het vrije denken”?
Dit alles hebben we voorgelegd aan een aantal spelers in dit veld. We hebben in een open gesprek, op een door hun uitgekozen eigen plek gevraagd (door een regisseur zelf niet te bedenken) een statement te doen over hun functioneren en verlangens. Onverwacht en geheel spontaan heeft dit geleid tot bijzondere visies en betekenissen over de stelling Natuur/Cultuur. Er werd gesproken over sociobiologie en de evolutiepsychologie. Over hoe werkt ons bewustzijn, waar ligt de oorsprong, wat doet het met onze taal, wat met de natuur/cultuur in een evolutionair perspectief. Hoe in de nabije toekomst om te gaan met hun land, waar een voor hun nieuw Europa lonkt. En uiteindelijk veel meer dan dat. Deze losgeweekte reacties zijn dan ook puur en staan op zichzelf.
Al het gemonteerde filmmateriaal, met de verslagen, is goed verpakt in een campingpannenset van aluminium opgeborgen. Verwijzend naar het reizen, en tijdelijk verblijf. Verder is er een huisje van een waterslak uit de Pilica, (een weidse moerasdelta grenzend aan Piotrkow Trybunalski), en een waterslak uit een sloot, (het natuurgebied de Bossche Broek) direct gelegen aan het centrum van ’s-Hertogenbosch toegevoegd.
Een hommage aan de traagheid?
Het ontstane videoverslag ‘gezonden gezanten’ is eigendom geworden van het project ‘Translacje’, dat plaats vond in Piotrkow Trybunalski, Polen.
---
Zie ook: