maniakale-01

Keuze (willekeurig) uit 548 opnamen.

maniakale-02

Keuze (willekeurig) uit 548 opnamen.

maniakale-03

Keuze (willekeurig) uit 548 opnamen.

Het Maniakale

Prop, Project ‘10 jaar Cultuurbijlage De Volkskrant’, 2011

Alle bladzijden van tien jaar ‘Cultuurbijlage van De Volkskrant’, heb ik tot papierproppen gemaakt.
Het voelde heroïsch en idioot. Al deze proppen moesten worden gefotografeerd. Een idee wat gedoemd was te mislukken. Ik heb uiteindelijk toch 548 foto’s gemaakt.
Voor ze te fotograferen liet ik me eerst verrassen door iets binnen in die prop. Soms ging het over pure esthetiek, dan waren het weer snippers van inhoud of beelden die mijn herinnering prikkelden.
Ook van de afstotelijke, mij irriterende proppen, maakte ik foto’s. Op het moment dat ze me totaal onverschillig werden, stopte ik. Genoeg! Terwijl het concept; trouw te blijven aan het idee, tot aan het gaatje te gaan, trouw aan de kunst en aan de mechaniek van de herhaling, een van de belangrijkst gebruikte methodes in de beeldende kunsten, nog aan me knaagde, moest ik dus over mijn gevoel om door te gaan heen stappen, wetende dat het niets meer aan de litanie van de herhaling, het behang, zou toevoegen. Het zou alleen nog een gevoel van maniërisme stimuleren.
Ik beperk me hier tot drie willekeurige afbeeldingen. De rest laat ik over aan de verbeelding van de kijker; 545 foto’s liggen na te grommen in mijn archief.


---

Zie ook:

Tien jaar cultuurbijlagen
Vuur
Presentatie Ketelfactory
Jan van den Langenberg - Tien jaar cultuurbijlagen