vuur-01

plastic zak met krantenproppen 125 x 70 x70 cm

vuur-02

Verbranding krantenproppen

vuur-03

Verbranding krantenproppen

vuur-04

As, na verbranding krantenproppen

vuur-05

As, na verbranding krantenproppen

vuur-06

Asvlek na verbranding krantenproppen

vuur-07

Drie containers met as na verbranding krantenproppen

Vuur

Werkzaamheden, presentatie in en om eigen atelier, Haghorst, 2011

Na vele zakken met samengepropte krantenvellen te hebben gevuld, kwam ik op het idee ze niet weg te brengen als oud papier, maar deze proppen achter in mijn tuin te verbranden. Ze zo, veranderd in as, binnen mijn eigen wereld te behouden, met een tijdelijke zwarte plek als markering van afscheid in het groen.
Verzamelen van de as, gedaan uit opmerkzaamheid voor hoe mooi deze wel niet is. Later is deze as gebruikt als (culturele) basis, materie voor het maken van andere werken.

Later terug in het atelier zag ik deze as als humus, voedselbron om iets in te laten groeien. Een simpel boompje uit die as opgegroeid? De context roerde zich en fluisterde me met enige regelmaat tekens weer andere nieuwe dingen in. Uit mijn directe omgeving kwamen er ideeën, zoals er plantjes op te zetten. Er moest schijnbaar iets opnieuw uit herrijzen. Zelf zag ik me al schilderen met die as. Simpel de tekst ‘De Volkskrant’. Datgene dat dit alles had voortgebracht en waar het wat mij betreft ook weer in kon bezinken.


---

Zie ook:

Tien jaar cultuurbijlagen
Het Maniakale
Presentatie Ketelfactory
Jan van den Langenberg - Tien jaar cultuurbijlagen